Kan kültürü nedir


Kan kültürü nedir neden yapılır?

Kandaki bakteriler ve maya mantarlarını saptamak ve tanımlamak için kan kültürleri yapılır. Kan dolaşımındaki enfeksiyonlara en çok bakteriler (bakteriyemi), ayrıca maya mantarları veya başka mantarlar veya bir virüs neden olmaktadır. İnfeksiyon kaynağı tipik olarak vücut içinde belli bir yerdir.

Kan kültürü testi kaç günde çıkar?

Laboratuvar hizmetimizde "İdrar Testi" aynı gün içerisinde sonuçlanırken,"Kan Kültürü" testimiz ise 7 gün sonra sonuçlanmakta ve "Tüberküloz Kültürü" testimizin sonucu ise tam 45 gün sonra çıkmaktadır.İlgili test sürelerini aşağıdan görebilirsiniz.

Kan kültüründe hangi bakteriler ürer?

Üreyen mikroorganizmalar için- de koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) (% 48), Escherichia coli (% 7) ve alfa-hemolitik streptokoklar (% 7) kan kültürlerinde en sık üreyen bakterilerdir.

Kan kültürü kaç saatte çıkar?

Kan kültürü çıkma süresi, üreme gerçekleşip gerçekleşmediğine göre değişmektedir. Buna göre üreme olmadığı durumlarda kan kültürü testinin sonucu yaklaşık 5 gün içerisinde çıkar. Uzun bir inkübasyon (kuluçka süresi) gerekli olan durumlarda ise bu süre 14 güne kadar uzar.

Kan kültürü ne zaman alınmalı?

Kan dolaşımı enfeksiyon şüphesi olduğunda kan kültürü alınır. Febril hastalardan alınan kan kültürlerinin %5‐15'i pozitiftir. Ciddi sepsisli hastaların yarısına yakınında, tanı konduğunda bakteriyemi görülür. Bakteriyemilerin yaklaşık 1/3'ünde kaynak saptanamaz.

Kan kültürü nasıl yapılır?

Kan kültürü, seriler şeklinde alınmalıdır. Ateşi yüksek olan hastadan 3–4 seri kan kültürü alınması tercih edilmelidir. ✓ Hastanın yanına kan kültürü şişesi ile gidilmelidir. ✓ Hasta antibiyotik kullanıyor ve kan kültürü alınacak ise son antibiyotik yapılmadan hemen önce kan alınmalıdır.

Kan kültüründe üreme olmadı ne demek?

Eğer yara kültüründe bakteri üremezse, bakteriyel bir enfeksiyon yoktur veya kültürde patojen başarılı bir şekilde üretilememiştir. Yanık yaralarda nicel kültür sonuçları istenebilir. Çoğalan bakteri sayısı enfekte yaradaki bakteri sayısı ile ilişkilidir.