Dedikodu ile ilgili hadisler


Gıybet ve dedikodu ne demek?

Hadislerde adı geçen gıybet kelimesi, haksız yere bir kimsenin arkasından konuşmak anlamına gelir. Kötüleme, yerme, çekiştirme anlamında kullanılan gıybet kelimesi kötüleme, dedikodu ve iftira kelimeleri ile yakın anlamda kullanılır.

Dedikodu yapmanın günahı nedir?

İslâm âlimleri gıybetin haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır. … Gıybet eden kimse öncelikle tövbe etmeli ve Allah'tan mağfiret dilemelidir. Akabinde ise, gıybetini ettiği kişiyle, haksızlık ve zulüm ettiğinden dolayı, ayrıca helalleşmesi gerekir.

Dedikodu nedir örnekleri?

Örneğin; bir arkadaşınızın ilişkisi hakkında konuşmaktan tutun, bir yakınınızın sağlık durumunu konuşmak, güncel politik konulardaki politikacılar hakkında konuşmaya kadar hepsi dedikodu kapsamına girmektedir.

Gıybet hangi surede geçiyor?

İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.

Gıybet dinlemek kul hakkı mıdır?

Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. "Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru" buyuruyor. … O halde gıybeti dinlemek de, gıybete ortak olmaktır.

Dedikodu ne zaman caiz olur?

Yanlış bir davranışı düzeltmek ve günah işleyen kimseyi doğru yola getirmek amacı ile yardım istemek için gıybet etmek caizdir.

Dedikodu ne kadar günah?

Kur'ân-ı Kerim'de Cenâb-ı Hakk, gıybeti alenen haram etmiştir. Efendimiz (SAS) gıybetten ümmetini sakındırmıştır. Gıybet, birlik ve beraberliği bozan, hiç farkında olmadan ahiret hayatını ziyan ettiren çok büyük bir günahtır.