Trabzon ekonomik faaliyetleri


Trabzon ekonomisinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfûsun çoğunluğu tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulyedir. Trabzon'un iklim şartları hayvancılığa çok müsâittir.

Trabzon’da en çok ve en az hangi ekonomik faaliyetler yürütülüyor?

Trabzon ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 75'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Tarım: Trabzon ilinin iklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar.

Trabzonun sanayisi gelişmiş midir?

Sanâyi: Trabzon ilinde sanâyi son senelerde hızla gelişmektedir. Yakın bir gelecekte bir sanâyi merkezi olmaya namzet bir ilimizdir. 10 ve daha fazla işçi çalıştıran sanâyi iş yeri miktarı 1500'e yakındır.

Trabzon’da sanayi faaliyetleri nelerdir?

Trabzon ili imalat sanayinin en belirgin özelliği de tarımsal ve hayvansal kaynak potansiyeline yönelik olmasıdır. Nitekim, il tarımında önemli bir yer işgal eden fındık ve çay yaprağı üretimi, aynı zamanda imalat sanayinde fındık işleme ve çay işleme tesislerinde girdi olarak kullanılmaktadır.

Trabzon’da en çok ne üretilir?

Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.

Trabzon neyi ile meşhur?

Trabzon ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Hamsi Çorbası
  • Akçaabat Köftesi.
  • Hurmalı Tart.
  • Kukuca.
  • Kefal Ekşilisi.
  • Palamut Dolması
  • Kuymak.
  • Karalahana Sarması

Trabzonun özellikleri nelerdir?

Karadeniz sahili ile Doğu Karadeniz Dağları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar. Batısında Giresun'a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane'ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda da Rize'ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri bulunur.

Trabzon neden önemli?

Trabzon, Karadeniz bölgesinin Samsun'dan sonra ikinci büyük şehri. Tarih boyunca da gerek ticaret yolu, gerekse de liman şehri olması dolayısıyla önemli bir kent olmuş. Uzun yıllar göç veren Trabzon'un nüfusu, bugün 800 bine yaklaşmış. Göç vermesindeki en önemli etken hiç şüphesiz Karadeniz'in geçit vermeyen dağları.