Ibni sinanın çalışma yaptığı bilim dalları


Samanoğulları sarayı kâtiplerinden Abdullah Bin Sina'nın oğlu olan İbn-i Sînâ (Batı'da Avicenna adıyla tanınır), babasından, ünlü Bilgin Natili'den ve İsmâil Zâhid'den ders aldı. Geometri (özellikle Öklid geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmalar yaptı.

Ibn i Sinanın bilime katkıları nelerdir?

Ayrıca felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında, matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiş, özellikle tıp alanında olmak üzere 400'den fazla kitap yazmıştır.

İbn-i Sina’nın yaptığı çalışma nedir?

Ruh sağlığı, biyoloji, alternatif tıp, metafizik ve hastalıkların tedavisi gibi konularda makaleler ve çalışmalar yapan İbn-i Sina, günümüz tıp biliminin temel kaynaklarının oluşmasında ve tıbbın ilerlemesinde önemli rol oynar.

İbn-i Sina hangi bilim dalıyla ilgili?

Tıp ve Felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. Batılılarca, Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir ve "Büyük Ustad" ismi ile tanınır.

İbn-i Sina’nın yazdığı eserlerin adları nelerdir?

İbn-i Sina Eserleri

  • El-Kanun fi't-Tıb, (ö.s), 1593, "Tıpta Kanun"(Tıp ile ilgili zamanının bilgilerini ihtiva eder. …
  • Kitabü'l-Necat, (ö.s), 1593, ("Kurtuluş Kitabı"Metafizik konularda yazılmış özet bir eserdir. )
  • Risale fi-İlmi'l-Ahlak, (ö.s), 1880, ("Ahlak Konusunda Kitapçık")

Ali Kuşçu bilime katkıları nelerdir?

Matematik, astronomi ve kelam ilimlerinde aktif olarak eser veren ve önemli çalışmalarda bulunan Ali Kuşçu, Fatih Külliyesi yıllarında güneş saati tasarlamış ve İstanbul'un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir. Dünyada Ay'ın haritasını ilk çıkaran kişi olması nedeniyle Ay'ın bir bölümüne adı verilmiştir.

Farabinin bilime katkıları nelerdir maddeler halinde?

Farabi ilimleri; fizik, matematik, metafizik ilimler diye üçe ayırdı. Onun bu metodu, Avrupalı bilginler tarafından kabul edildi. Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıklı izahını Farabi yaptı. O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını deneyler yaparak tespit etti.

İbn-i Sina’ya göre felsefe nedir?

İbni Sînâ, ansiklopedik bilgiye sahip bir filozoftur. Fizik bilimleri, tıp, astronomi, farmakoloji, psikoloji, metafizik hatta dini alanlarda -sözgelimi tefsir gibi- çok başarılı eserler yazmıştır. İbni Sînâ'ya göre metafizik, nazarî hikmetin en yüksek bilgilerini ihtiva etmektedir (el-ilmu'l-a'lâ).