Cüzzam neden olur


Cüzzam hastalığı ya da bir diğer adıyla lepra, yavaş çoğalan bir bakteri olan Mycobacterium leprae ile enfeksiyon sonucu oluşur. Bakteri oldukça yavaş çoğaldığından hastalığın belirtileri, bakterinin vücuda girmesinden yaklaşık 20 yıl sonra görülür.Nov 26, 2020

Cüzzam hastalığına ne sebep olur?

Cüzzam hastalığına, mycobacterium leprae adı verilen bir bakteri türü neden olur. Her ne kadar tıp uzmanları cüzzam bakterisinin nasıl yayılabildiği konusunda henüz kesin kanıtlara sahip olmasa bile, enfeksiyonun cüzzamlı bir bireyin mukozal salgıları ile temas yoluyla yayıldığı düşünülmektedir.

Cüzzam iyileşir mi?

Cüzzam, tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken tedavi çoğu engeli ortadan kaldırır. Cüzzam öncelikle cildi ve beyin ve omurilik dışındaki periferik sinirler olarak adlandırılan sinirleri etliler.

Cüzzam öldürür mü?

Cüzzam öldürür mü? Cüzzam, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde hastanın sakat kalmasına yol açabilir.

Cüzzam hastalığı bulaşıcı mı?

Cüzzam veya lepra, Hansen basili (Mycobacterium leprae) adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığı, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı bir hastalıktır.

Cüzzam hastalığı ne zaman ortaya çıktı?

Cüzzam hastalığının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını kesin olarak belirlemek halen mümkün olmasa da hastalığın tanısı ile ilgili ilk yazılı kayıtlar M.Ö. 600'lü yıllara aittir. Hint, Mısır ve Çin uygarlıklarının bu tarihten daha önceleri M.Ö. 16-13. yüzyıllarda hastalığı tanıdıkları var sayılmaktadır.

Cüzzam hastalığını kim buldu?

İşte bu kanatsız melek, Türkiye'nin ilk kadın dermatologlarından Prof. Dr. Türkan Saylan'dı. Mahatma Gandi, “Cüzzamla savaşta, sadece tıbbi tedavi ile değil, hayata küsen insanlara yaşama sevincini yeniden kazandırmakla zafere ulaşılır” der.

Cüzzam Nasıl Tedavi Edilir?

Cüzzam tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam tedavisi için Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği şekilde çoklu ilaç tedavisi uygulanır. Çoklu antibiyotik tedavisi; etkin tedaviyi sağlamak, iyileşme süresini kısaltmak ve yan etkiyi en aza indirmek amacıyla yapılır.